Χημεία στα Έξυπνα Παιδιά!!👨🔬👩🔬
Το κόκκαλο που λυγίζει! 😮
Μπορεί ένα κόκκαλο από κοτόπουλο να γίνει μαλακό και να λυγίσει; Αφού γεμίσαμε ένα βάζο με νερό και ένα με ξύδι, βάλαμε και στα δύο ένα κόκκαλο από κοτόπουλο. Κάθε δεύτερη μέρα αλλάζαμε το νερό και το ξύδι στα βάζα για περίπου 10 μέρες. Στο τέλος παρατηρήσαμε ότι το κόκκαλο που ήταν στο βάζο με το νερό παρέμεινε σκληρό ενώ το κόκκαλο που ήταν στο βάζο με το ξύδι έγινε πιο εύκαμπτο και μπορεί να λυγίσει.
Στην Πειραματούπολη μάθαμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί γιατί το ξύδι, γνωστό και ως οξικό οξύ, παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά των οξέων, όπως η απομετάλλωση ή απασβεστίωση.
Έτσι, αν εκθέσει κανείς τα οστά απευθείας στο ξύδι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα οδηγήσει σε διάβρωση του οστού, με αποτέλεσμα να γίνει πιο μαλακό και να μπορεί να λυγίζει!!💎
Υπεύθυνη διδασκαλίας: Γεωργατζά Δήμητρα, Βιοχημικός-Βιοτεχνολόγος, MSc